Hoppa till sidans innehåll

Brasiliansk jiu-jitsu


 

BJJ, eller Brasiliansk Jiu-Jitsu, härstammar från japansk jiu-jitsu och judo men har under decennier vidareutvecklats av familjen Gracie. BJJ är en grapplingform, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på att med ledlås och strypningar oskadliggöra sin motståndare. Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne där och med hjälp av ledlås och strypningar tvinga denne att ge upp.

Bjj brukar framhävas som den kampsport där en mindre utövare har störst möjlighet att övermanna en större och starkare motståndare. Anledningen till detta är att teknik alltid går före fysiska egenskaper så som storlek och styrka. Genom att fokusera på teknik och koncentrera kampen i huvudsak till marken behöver inte en mindre kroppsstorlek vara ett handikapp. Detta gör att Bjj är en kampsport som passar alla tjejer som killar, små som stora och gamla som unga.

Tävling

BJJ är en väldigt snabbt växande och populär tävlingsidrott. Från att den första Bjj-tävlingen arrangerades på svensk mark år 1998 har sporten vuxit till att bli den största tävlingskampsporten i Sverige. 
I en BJJ-match är man klädd i en Gi (judodräkt). Matchen börjar stående men största delen av matchen utspelas oftast på marken. Om någon av deltagarna lyckas tvinga sin motståndare till avklapp (att ge upp) vinner denne. Skulle matchen löpa tiden ut avgörs den på poäng vilka tilldelas för dominanta positioner och offensiva moment under matchens gång. 
För att anpassa sig till den starka brottartradition som bland annat finns i USA har även en tävlingsform utan Gi som är mer lik brottning utvecklats. Denna tävlingsform heter Submission wrestling och är i princip det samma som Bjj fast istället för att vara klädd i en Gi har man shorts och t-shirt.

 

Uppdaterad: 10 JUL 2018 02:39

Postadress:
Östersunds Jeet Kune Do Klubb - Budo och Kampsport
Box 384
83125 Östersund

Besöksadress:
Idrottens Hus, Sollidenvägen 62B
83139 Östersund

Kontakt:
Tel: +460767866255
E-post: This is a mailto link

Se all info