Modern Shotokan Karate - Östersunds Jeet Kune Do Klubb - ÖJK - Kampsport - IdrottOnline Klubb
Hoppa till sidans innehåll

Modern Shotokan Karate


Shōtōkan är försvarsinriktat, och det är lättare att träffa den som anfaller – när man anfaller själv. Fördelning sparkar mot slag ligger nära 50/50, men att blockera andras slag är de första nybörjaren får lära sig. Under träningen läggs mycket tid på tänjning av främst ben och höftmuskulatur

 

Tävling inom Shōtōkan är ursprungligen avsedd att börja först då man nått dangrad med svart bälte, men ibland arrangeras tävlingar även för utövare med låga kyugrader (elevgrader, dvs närmar sig svart bälte). Tävling sker liksom i övriga (äkta) karatestilar antingen i form av kata (form, serie av tekniker) eller kumite (fighting).

 

Kumite inom Shōtōkan är "kontrollerad freefight" (enda tillåtna skydd var suspensoar) – men nu är man tvungen att använda handskar och i stora mästerskap används också benskydd/fotskydd (som handskar för fötterna). Det ideala är ett hårt slag med full "kime" och "kiai" 5 mm framför näsan på motståndaren, men träffas motståndaren har den tävlande uppvisat dålig självkontroll i sina slag, och får en varning (du får också varning om du lämnar mattan), tre varningar så förlorar du matchen. Det går inte heller att vända ryggen åt motståndaren för att rädda sig i ett trängt läge.

Grader är densamma som inom övriga karateskolor. Dangrader markeras av svart bälte (obi) från första (Sho-Dan) till sjunde (Nana-Dan). Högre rang 8 dan – 10 dan finns som hedersbetygelser åt långvariga utövare. Dessa har aldrig tilldelats en icke-japan.

Uppdaterad: 08 JUN 2017 03:12

 

 

Postadress:
Östersunds Jeet Kune Do Klubb - Budo och Kampsport
Box 384
83125 Östersund

Besöksadress:
Idrottens Hus, Sollidenvägen 62B
83139 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0)767 866 255
E-post: This is a mailto link

Se all info