Hoppa till sidans innehåll

Sanshou/Sanda (Wushu)


Sanshou (kinesiska: 散手 pinyin: sǎnshǒu), även San Da (kinesiska: 散打 pinyin: sǎndǎ), är en tränings- och tävlingsgren inom (eller form av) den kinesiska kampkonsten wushu.

Sanshou var från början en kampform där olika stilar av Wushu kunde tävla under ett gemensamt regelverk. 1998 etablerades Sanshou som en fristående kampsport med eget förbund och egna mästerskap. Sparkar, slag, kast och i viss mån knän används för att skapa ett komplett kampsystem för ringfighting.

Det brukar ses som en sorts ”kinesisk boxning”. Sanshou är i själva verket en hel kategori av tekniker och stilar, till stor del utvecklad av den kinesiska militären. Men idag använder man oftast begreppet för att syfta till den fullkontaktstävling som tillsammans med taolu utgör den moderna sporten wushu.

I wushu tävlar man i en standardstil av sanshou, som också är den mest kända. Den kombinerar sparkar, slag, svep, kast och andra tekniker som har utvecklats eller modifierats från traditionell kung fu. Man vinner genom att antingen få poäng när man lyckas träffa motståndaren med sina tekniker, eller på knockout.

Matcherna utkämpas på en plattform 80 cm hög – utan rep. Åker man av plattformen två gånger under samma rond förlorar man ronden. Poäng sätts för olika typer av tekniker där kast, svep och nedtagningar premieras mer än enstaka slag eller sparktekniker. Matcherna går till bäst av tre ronder och efter varje rond utses rondvinnare. Tävling genomförs i A- och B–klass, där A-klassen är Sveriges elit och B-klassen används för de inledande tävlingarna.  

Uppdaterad: 14 DEC 2017 16:15

Postadress:
Östersunds Jeet Kune Do Klubb - Budo och Kampsport
Box 384
83125 Östersund

Besöksadress:
Idrottens Hus, Sollidenvägen 62B
83139 Östersund

Kontakt:
Tel: +460767866255
E-post: This is a mailto link

Se all info