Hoppa till sidans innehåll

En idrottshistorisk dag då ÖJK och Marqus Olofsson tog Jämtland/Härjedalens första lila bälte i BJJ

2017-08-03 06:18
Det var en stor dag för ÖJK och Jämtländsk kampsport och sport. Aldrig någonsin tidigare har en jämtländsk eller härjedalisk klubb och dess aktiva lyckats att nå det lila bältet som innebär att man är kvalificerad för SM.
  • Uppdaterad: 2017-09-22 05:24

Det var en idrottshistorisk dag då ÖJK och Marqus Olofsson tog Jämtland/Härjedalens första lila bälte i BJJ.

ÖJKs och Jämtland/Härjedalens första lila bälte någonsin!!!!! Det var verkligen på tiden. Detta har Marqus Olofsson varit förtjänt av i flera år men av olika anledningar inte blivit uppgraderad trots guldmedaljer på Nordic Open två gånger i rad och flera andra topplaceringar.

Äntligen har ÖJK därmed även kvalat in till SM (Svenska Mästerskapen) i Brasiliansk Jiu-Jitsu. Det blir det första SM som någon klubb eller aktiv från Jämtland deltagit i. 2017 års SM i BJJ går av stapeln Lördagen den 16:e September i Jakobsbergs Sport- och Idrottshall  i Stockholm.

Riktlinjer för hur svenska mästare koras regleras av Riksidrottsförbundet och specificerar tydligt att det endast kan finnas en svensk mästare i respektive åldersklass som sedan kan delas upp viktklasser samt dam- och herrklasser. SM i BJJ är därför uppdelat i junior och senior. SBJJF har valt att göra följande uppdelning av klasserna: i junior-SM tävlar juvenile (16-17 år) i en gemensam klass för vit-lilabälten och i senior-SM tävlar alla tävlande i adult i en gemensam klass för lila-svartbälten. När två olika bälten möts i en match är det matchtid och regler för det lägsta bältet som gäller under matchen – det vill säga att ifall ett lilabälte och svartbälte tävlar mot varandra så är det lilabältesregler och matchtid på sju minuter. I övrigt gäller ordinarie viktklassindelning enligt IBJJF:s regelverk (IBJJF=Internationella BJJ Förbundet).

Det kan finnas medaljvarning på Marqus som bland annat hittills i år slagit bland annat MMA-landslagsmannen Adam Westlund i Svenska Submission Wrestling Ligans tredje deltävling.

Här är BJJ-SMs hemsida där ni kan läsa mer om SM: http://bjjsweden.se/2017/04/bjj-sm-2017/

 

ÖJKs Mikael Edström emottar sitt blåa bälte.

 

Som om inte detta vore nog så graderades ytterligare 4 närvarande ÖJKare till milstolpen blått bälte (från början fanns det bara vitt och blått bälte i BJJ där blått stod för att man är tränare och vitt för att man är spelare/aktiv). Först upp att hämta sitt blåa bälte blev Mikael Edström.

Mikael sade att han inte anade något. Ska vi tro honom är frågan? Mikael noterade även att han tog sitt blåa bälte dagen före UFC-fightern (världens främsta kampsportsliga som är kampsportens NBA, NFL eller NHL) och legenden Jon "Bones" Jones tog sitt blåa bälte. Lite coolt ändå då Jones är UFC yngsta mästare genom historien (vid 23 års ålder) och är än så länge obesegrad i buren.

 

 

ÖJKs Tina Jonsson får en varm kram efter sin uppgradering.

 

Den andra att hämta hem det blåa bältet var ÖJKs medaljmaskin Tina Jonsson som inte deltagit i en enda tävling utan att ta pallplats. Med bland annat dubbla guld på Nordic Open och guld på Swedish Open som främsta meriten än så länge. Hon har bland annat på sin meritlista vinst mot VM-silvermedaljören i MMA Anja Saxmark på Scandinavian BJJ Nogi Championship. Detta efter endast 4 månaders träning (då det skedde). Inget verkar än så länge kunna stoppa denna virvelvinds framfart på tävlingsfronten.

 

 

Tina är inte ensam om att plocka hem många medaljer av både inernationell och nationell nivå. Tredje ÖJKare att kvittera ut sitt blåa bälte var Erik Lundin. Erik som också tagit guld på Nordic Open, Trondheim Open mm och ser ut att likt tidigare nämnda Tina bara gå från klarhet till klarhet.

 

Simon får sitt blåa bälte.

 

Sist men inte minst ut att få det blåa bältet svept runt sin midja var Simon Van Der Maaten. Simon som även han tagit flera topplaceringar i internationella och nationella tävlingar såsom Oslo Summer Open.

Förutom dessa bälten så fick även flera aktiva nya streck på sina vita och blåa bälten. På det blåa bältet fick Magnus Larsson lägga till ytterligare ett streck och Ida Stensson två. På sina vita bälten fick Lina Öststorm, Filip Bergander och Axel Blid tre streck samt Andreas Nordman 1 streck på sina vita bälten. Ida som under föregående år besegrade bland annat, Elina Moestam, som strax därefter tog VM-guld i sportens 55-kilos klass (lila bälte).

 

Som avslutning på denna härliga dag togs ett lagfoto på ÖJKs närvarande atleter. Detta är bara början på en förhoppningsvis härligt kommande säsong med än fler härliga medaljer och kanske kanske även en SM-medalj för vår egna nykvalificerade Marqus Olofsson. 

 

Här kan ni se Marqus Olofssons idrottshistoriska gradering till det lila bältet på ÖJK-TV:

https://youtu.be/dPaSR_NoDvg?list=PLiC1gCKf6PtMyO96QK3pdEeRg-3o5aI6J

 

BJJ-SMs Facebooksida där ni kan följa SM:et:

https://www.facebook.com/events/1376772285750211

 

 

Fotnot:

Bälten och graderingar i BJJ
BJJ ställer högre krav än många kampsporter och redan ett streck på vitbältesnivå kräver flitigt tränande (jämförbart med gult bälte i annan kampsport). Blått bälte i BJJ motsvarar ungefär brunt i de flesta andra kampsporter och lila bälte i BJJ är betydligt svårare att ta än svart i många kampsporter.

Samtliga bälten (under svart) kan förses med 1-4 streck. Minimiålder för blått bälte är 16 år och innan dess används barnbälten i färgerna vitt, grått, gult, orange och grönt (även de kan förses med streck). Minimiålder för svart bälte är 18 år.

BJJ-bältenas konstruktion skiljer sig från andra många andra kampsporters bälten genom att de har ett svart fält (eller ett vanligtvis rött fält om det är ett svart bälte) en kort bit in på ena bältesänden. Det är där strecken placeras.

Som om inte detta vore nog så graderades ytterligare 4 närvarande ÖJKare till milstolpen blått bälte (från början fanns det bara vitt och blått bälte i BJJ där blått stod för att man är tränare och vitt för att man är spelare/aktiv). Först upp att hämta sitt blåa bälte blev Mikael Edström.

Postadress:
Östersunds Jeet Kune Do Klubb - Budo och Kampsport
Box 31
83121 Östersund

Besöksadress:
Idrottens Hus, Sollidenvägen 62
83139 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0)767 866 255
E-post: This is a mailto link

Se all info