Hoppa till sidans innehåll

Om Jeet Kune Do


Jeet Kune Do (kinesiska 截拳道 Pinyin: Jié quán dào, kantonesiska Jit kyùn dou)är en samling ofärdiga tankar och idéer om träning och livet som sammanställdes av Bruce Lee enligt hans vänner (även om flera av dem var med och bollade och testade idéer mm). Det mesta är inget nytt. Utan mer sammanställning av visdomsord från andra tänkare och människor från hela världen (filosofer, idrottare mm). Tankarna kan appliceras på det mesta i livet, men speciellt är de kända för användning inom kampsportkampkonstsjälvförsvar och fighting.

 

Ständig utveckling

Bruce Lee var bl.a. en legendarisk kampkonstnär, skådespelare, tänkare och filosof. Han hade mängder av böcker i filosofi, träning mm från alla världens hörn. Från dessa hämtade han inspiration, reflekterade samt fick idéer till bland annat det som sedan kom att kallas Jeet Kune Do. Han skrev ned mycket om sina tankar och idéer, och Bruce arbetade även på att eventuellt släppa böcker. Han tvekade dock om detta av många olika anledningar. Bland annat var han rädd för att de skulle bli som biblar som folk slaviskt följde istället för det han ville att de skulle vara. D.v.s endast hans tankar, inspiration och idéstartare. Bruce hann aldrig göra något boksläpp innan han vid endast 32 års ålder dog den 20 juli 1973. Detta gör att det som idag kallas Jeet Kune Do är de tankar och idéer som han tillsammans med sina vänner hade fått ner på pränt fram till sin plötsliga död.

Lee tränade först, den kinesiska kampstilen av Wushu, Wing Chun Chuen som elev åt den aktade läraren Yip Man. Senare utvecklade Bruce sin egen personliga stil som hade namnet Jun Fan Gung Fu (Lee Jun Fan är Lees kantonesiska namn) och öppnade bland annat ett antal Gung Fu-institut (skolor) runtom i USA. Men under sina sista levnadsår övergav han dem och tanken på stilar över huvud taget, till förmån för sin nya syn på allt, som kallades Jeet Kune Do. Detta innebar bl.a. att han började att träna diverse olika kampidrotter såsom Judo, Ju-jutsu, lättare form av Muaythai mm. Detta då han enligt det nya sättet att se på saker och ting inte ville begränsa sig till någon stil, träningsfilosofi eller på något annat sätt. En spark är en spark, ett slag ett slag och ett kast är ett kast oavsett vad du väljer att kalla det.

 

Synsätt

Enligt hans nya synsätt har vi alla på denna jord samma kroppar (anatomi) och naturlagar. Så oavsett vilken stil vi tränar, måste vi göra samma kroppsmekaniska rörelse om vi vill ha samma effekt. Han ansåg att många stirrade sig blinda på varje blad (stil) istället för att se hela trädet och se dess rötter och hur lika allihop är. Samma i övriga livet. Om man kollar intervjuer med hans närmaste och läser anteckningar inser man att det inte gör något, såsom det som idag kallas Jeet Kune Do var utformat fram till dess. Bruce Lee tränade och undervisade som tidigare nämnts från början en form av Wushu som kallas Wing Chun Kuen (Lees wing chun-lärare Yip Man anses vara den förste som tog wing chun utanför Kina, då han bosatte sig i Hong Kong och tog sig nya icke-kinesiska lärjungar. Mycket av den wing chun, som finns i väst härstammar från Yip Man. Men den har dock även Lee att tacka för detta, som med sina filmer slog igenom och blev en känd stjärna.). Man brukar säga att det var Bruce Lee som tog den asiatiska kampidrotten till västvärlden på riktigt via filmerna.

Grundprinciper

Bruce Lee slutade av olika anledningar att tro på att det endast finns en sanning med alla svaren och lösningarna på allt. Att hålla fast vid saker bara för sakens skull eller att massproducera människor enligt mall. Utifrån detta och sina tidigare livserfarenheter påbörjade Lee teckna ned de tankar som idag kallas Jeet Kune Do. Detta gjorde han tillsammans med bland annat, den ende som är graderad till instruktörsgrad i Jeet Kune Do, av Lee personligen, Dan Inosanto. Det som är speciellt för Jeet Kune Do är att det inte är något fast och färdigt utan en rörelse som ständigt förändras, utvecklas och anpassar sig för stunden och tillfället och är unik för varje individ enligt vissa principer som Lee och hans närmaste funderade fram.

Dock finns några grundprinciper om detta. Som till exempel: "Having no limitation as limitation", "Using no way as way" och "Absorb what is useful, reject what is useless and add what is specifically your own". Det luriga med Jeet Kune Do är att tankarna i princip biter sig själva i svansen och kan sammanfattas som allt och ingenting beroende på individen, miljön, principerna mm (som Yin och Yang).

Några av Lees närmaste vänner och träningskollegor har försökt sammanfatta det som idag kallas Jeet Kune Do samt sammanställa hans anteckningar i boken Tao of Jeet Kune Do. Det som är viktigt att skilja på är de tankar och idéer som kallas Jeet Kune Do och Bruce Lees egna personliga stil. De som vill efterlikna hans personliga stil tränar något som de benämner Jun Fan Jeet Kune Do vilket är två skilda saker.

Exempel på att man är Jeet Kune Do: Att man bara ser människor. Oavsett hur de ser ut och ej delar in dem i olika folkgrupper. Att man bara ser maträtter och inte benämner dem italiensk, tysk, svensk mat mm. Att man när man tränar kampidrott endast ser tekniker (och just kampidrott) och inte placerar in dem i olika stilar. Att man när man lyssnar på musik just lyssnar på musik och ej en viss stil. Med andra ord att begränsa sig så lite det bara går på alla sätt och använda alla möjliga vägar och sätt för att nå sitt mål.

  

  

  

VILL DU SE FILMEROM JEET KUNE DO & BRUCE LEE MM  KLICKA HÄR

Klicka på bild för fimer om Jeet Kune Do, Bruce Lee mm.

 

   
   


Uppdaterad: 2017-04-24 13:31

Postadress:
Östersunds Jeet Kune Do Klubb - Budo och Kampsport
Box 31
83121 Östersund

Besöksadress:
Idrottens Hus, Sollidenvägen 62
83139 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0)767 866 255
E-post: This is a mailto link

Se all info