Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Intervju med vår egen Ida Stensson på väg till Europa mästerskapen i Brasiliansk Jiu Jitsu representerade det svenska utvecklingslandslaget!Bilden kommer från Nacka Dojo, se fler av deras bilder här:


Klassisk fråga hur känns det?

Det känns otroligt roligt att få möjligheten att ställa upp i EM. Det är något jag har velat gjort en längre tid och var inställd på att göra förra året, men kunde inte på grund av skador. Det är en stor och prestigefylld tävling, jag är laddad och nervös!
Från klubben kommer också Marqus Olofsson att delta, det känns väldigt bra att vi kan peppa och stötta varandra.

Vad är dina förväntningar och mål inför EM?
Det är min första tävling av den här digniteten och jag förväntar mig inget annat än riktigt tuffa och givande matcher. Att tävla utan att tänka på guld vore för mig meningslöst, men jag har målsättningen att plocka med bra och nödvändig erfarenhet för min fortsatta utveckling till tävlingsåret.

Vad är dina förväntningar på 2020?
Under 2020 hoppas jag kunna delta i ett antal större internationella tävlingar där EM blir startskottet. Jag hoppas på så sätt att kunna samla på mig mycket erfarenhet för att kunna säkra pallplaceringar.

Hur har din BJJ satsning sett ut? Vilka är dina styrkor?
Sedan min första vecka har jag vetat att jag vill tävla i den här sporten. Periodvis har jag definitivt spenderat mer vaken tid på träning än hemma! Jag tror mycket av min styrka ligger i vinnarskallen och att jag alltid jobbar in i det sista.

Hur är förutsättningarna att bedriva en elitsatsning i Jämtland?
Många mindre klubbar som har ett längre avstånd från storstäder tror jag upplever samma utmaningar, få kunniga tränare och aktiva som satsar på tävling och långa avstånd till tävlingar. Det vi saknar är fler högpresterande utövare att träna med, att lära sig från mer rutinerade aktiva eller tränare och få tävlingserfarenhet är absolut nödvändigt för utvecklingen. Det fina med BJJn är att nästan alla klubbar välkomnar besök och möjligheterna att kunna lära sig från andra är många. Jag tycker att vår klubb är bra på att försöka stötta sina aktivas behov av att åka på seminarier och tävlingar.
Vi har också ett jättebra stöd från Umeå Kampcenter.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut?
En vanlig träningsvecka består av ca 5 pass BJJ/SW och 2-3 pass på gymmet.

Du var ju nyligen på Bosön för tester med landslaget där du även träffade de andra landslagsaktiva samt coach Daniel för första gången hur var den upplevelsen?
Det var roligt att få träffa dem som var på plats. Det finns, kanske inte så förvånande, mycket engagemang och driv! Under den helgen låg fokus på fystester men vi hann också med föreläsning, pratstunder och lite sparring. Det är imponerande individer som är med i laget och jag lämnade Bosön motiverad.

För en okunnig vad har gjort att du fastnat för BJJ? Kan du sälja in sporten?
Det är många saker som gjort att jag fastnat för sporten.
För det första är det en rolig träningsform som kräver att man lär känna sina styrkor och svagheter och nyttjar dem på bästa sätt. Det finns oändligt många möjligheter att utforska och problem att lösa. Det finns mycket att lära sig, allt från dom stora penseldragen till den minsta lilla detaljen som gör den största skillnaden.
Teknik, styrka, kondition och inte minst list är faktorer som spelar in och det är roligt att det inte enbart är en av dem som är avgörande för resultatet. Vill man kan man sparras (matchlik träning) med fullt motstånd utan att riskera onödiga skador, till skillnad en del andra kampsporter.
Något som jag och många andra fastnar för är också att man lär känna en mängd fantastiska människor.  

Några tips till våra duktiga barn och ungdomar?
Var inte rädd för att försöka och förlora, det är då vi lär oss av misstagen och blir bättre!


Några snabba frågor:
- sysselsättning
Jag arbetar med systemadministration på en myndighet i Östersund.

- andra intressen
Många andra intressen har fått ta plats i baksätet sedan jag upptäckte BJJ. Men dans kommer alltid vara ett kärt intresse.

- grymmaste uppladdningsfrukosten inför match
Jag är en frukostälskare, så vad som än finns i frukostväg är en bra start på dagen för min del!

- bästa motståndare du mött
Oj vad svårt. Jag värderar så många saker hos tävlingsaktiva. Självklart känns en teknisk skillnad när jag har fått möta internationellt välmeriterade aktiva. Från landslaget har vi Elina Moestam som jag mötte senast på SM och Astrid Schölin som jämte mig är med i utvecklingsgruppen. En bra motståndare för mig är också en som sprider tävlingsglädje och jag har fått förmånen att tävla med många härliga tjejer som oavsett hur matchen går alltid är trevlig och sprider en positiv stämning.

Uppdaterad: 18 JAN 2020 12:41

Postadress:
Östersunds Jeet Kune Do Klubb - Budo & Kampsport
Box 384
83125 Östersund

Besöksadress:
Östersunds Sporthall, Samuel Permans gata 14
83141 Östersund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info