Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Kickboxning


I ett historiskt perspektiv så skapades kickboxningen i USA för att olika stilar inom stående kampsport skulle kunna mötas under gemensamma regler. Det visade sig tidigt att Kyokushin på den tiden hade bäst bentekniker och att boxarna hade bäst handtekniker, utifrån vilket en viss gemensam stil utvecklades. I dag är kickboxning en egen sport och idrott, men fortfarande inte en stil utan som ett samlat regelsystem, vilket numera även har utvecklats till flera tävlingssystem. 

Internationellt används ofta kickboxning som ett samlingsnamn för kampsporter som innehåller slag och sparkar. Tävlingsformer globalt i kickboxning är bland annat: kickboxing full kontakt, kickboxing low kick, Thai-kickboxing, kickboxing lätt kontakt, kickboxing semi kontakt,kickboxing freestyle forms och aero kickboxing. I Sverige används tävlingsformerna lättkontaktsgraderna Lätt kontakt (LC) och Kick Light (KL) samt fullkontaktsgrenarna Full Contact (FC), Low Kick(LK) och K1. Namnen ändrades nyligen av WAKO

FC (Full Kontakt) är den ursprungliga kickboxningsgrenen. Där tillåts all boxning, fast endast sparkar över midjan. Utövarna ska ha långa byxor när de tävlar. LK (Low Kick) tillåter samma tekniker som full kontakt, dock är det även tillåtet att sparka mot motståndaren lår. 

K1 härstammar från Japan och tillåter samma som LK, fast det är även tillåtet med knän och tillfällig clinch. Internationellt är det inte längre tillåtet att fånga motståndarens ben, men detta är möjligt att tävla med i Sverige efter särskild ansökan vid tävlingssanktion.

LC (Lätt kontakt) är samma regelsystem som FC, fast motståndarna får endast träffa varandra med maximalt cirka 70% av kraften i teknikerna, annars blir de diskvalificerade. KL (Kick Light) är samma som LC, fast där även låga sparkar är tillåtna. 

Matcherna i fullkontaktsdisciplinerna pågår i 3×2 minuter med en minuts rondvila. I turneringsformat skiljer LC sig något då det kan avgöras över 2 ronder*2 minuter fram till finalen som alltid går över 3*2 minuter. I Sverige kan man även tävla från ungdom fyllda 10 år genom Svenska WTKA Förbundet, denna tävlingsform är naturligtvis Lätt kontakt och kan jämföras med så kallad diplomboxning. Uppskattningsvis mellan 5 och 10 % av de som tränar kickboxning i Sverige tävlar i kickboxning. Detta innebär att föreningarnas verksamhet i huvudsak är inriktad mot människor som tränar, men inte tävlar. I Sverige genomförs en gång om året ett svenskt mästerskap för LC och KL samt ett för LK, FC och K1. Detta mästerskapet är det officiella inom kickboxning och det enda mästerskapet sanktionerat av Riksidrottsförbundet och Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Fler organisationer gör anspråk på titeln "SM" men det är alltså bara Svenska Kickboxningsförbundets Svenska Mästerskap som är korrekt sanktionerat ifrån Riksidrottsförbundet[källa behövs]

Den största internationella organisation som administrerar kickboxning heter World Association of Kickboxing Organisations, WAKO. I Sverige finns två olika förbund som administrerar kickboxning: Svenska kickboxningsförbundet, som är internationellt anslutet till WAKO, och Svenska WTKA Förbundet, som är internationellt anslutna till WTKA International.

 

Uppdaterad: 30 SEP 2018 15:34

Postadress:
Östersunds Jeet Kune Do Klubb - Budo & Kampsport
Box 384
83125 Östersund

Besöksadress:
Östersunds Sporthall, Samuel Permans gata 14
83141 Östersund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info